Υλικά
- Μελιτζάνες 4-5 τεμ μεγάλες χωρίς σπόρους
- Ψίχα ψωμιού 2 κούπες τσαγιού από μπαγιάτικο
- Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ
- Σκόρδο 2 σκελίδες
- Ούζο 1 κουτάλι της σούπας ή 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι-πιπέρι
- Ελαιόλαδο 4 κουταλιές της σούπας
- ΜαΪντανός - δυόσμος 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος
- Κασέρι ή κεφαλοτύρι 1 κούπα τσαγιού τριμμένο
Οδηγίες
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε 2-3 κομμάτια και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε ελάχιστα (αν θέλουμε αφαιρούμε την φλούδα τους) και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με την ψίχα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αλέθουμε όλα μαζί καλά να γίνει ένα ενιαίο μείγμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ούζο ή το μπείκιν πάουντερ,το τριμμένο τυρί, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο, αλάτι – πιπέρι , 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε το μείγμα μας. Θέλουμε να έχουμε μια σφικτή ζύμη που να πλάθεται. Βάζουμε για πολύ λίγο στο ψυγείο και ξεκινάμε να πλάθουμε τους μελιτζανοκεφτέδες μας. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και το αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τους μελιτζανοκεφτέδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 -30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας). Είναι έτοιμοι για σερβίρισμα, ενώ μπορούμε να πασπαλίσουμε από πάνω τους τριμμένο τυρί και να τους απολαύσουμε.