Μανιταρόπιτα

Υλικά

  • Χειροποίητο φύλλο βλέπε αντίστοιχη συνταγή
Για την γέμιση
  • Μανιτάρια στρογγυλά 400 γρ.
  • Μανιτάρια πλευρώτους 100 γρ.
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα 3-4 τεμ.
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ.
  • Λευκό κρασί 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Μπέικον 5 φέτες
  • Ζαμπόν 5 φέτες
  • Κίτρινο τυρί καπνιστό 100 γρ. ή άλλα τυριά
  • Ντομάτα ψιλοκομμένη 1 τεμ. ντομάτα ή 1/2 κονσέρβα
  • Μαϊντανός 1/2 ματσάκι
  • Άνηθος 1/2 ματσάκι
  • Μοσχοκάρυδο σε κόκκους 3-4 τεμ.
  • Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Νερό 1 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Σκόρδο 3 σκελίδες
Για την μπεσαμέλ
  • Γάλα 2 φλυτζάνια του τσαγιού
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Αλάτι μια πρέζα
  • Ελαιόλαδο ή μαργαρίνη 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή 3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

Οδηγίες

Για το άνοιγμα του χειροποίητου φύλλου βλέπε αντίστοιχη συνταγή εδώ

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε, καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα κόβουμε σε μικρά τεμάχια. Καθαρίζουμε, σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες, κόβουμε το μπέικον και το ζαμπόν σε κύβους , το ίδιο και το τυρί. Πλένουμε τα μυρωδικά και τα ψιλοκόβουμε, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και την φρέσκια ντομάτα. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τα μανιτάρια , το μπέικον, το ζαμπόν, μόλις πάρουν ελαφρώς χρώμα προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε καλά. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα μυρωδικά, τους κόκκους μοσχοκάρυδου, το αλάτι, πιπέρι  και στο τέλος προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα (ή την κονσέρβα). Τα σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο ή την μαργαρίνη και το αλάτι να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα να πάρει λίγο σκούρο χρώμα το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα κρύο και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να μην μας σβολιάσει. Μόλις δούμε ότι η κρέμα μας έχει αρχίσει να πήζει , την βγάζουμε και την ρίχνουμε στο μείγμα με τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθούν, ενώ αφαιρούμε τους κόκκους από το μοσχοκάρυδο.

Αφού έχουμε ανοίξει τα φύλλα για την πίτα, αλείφουμε ένα ρηχό ταψί με ελαιόλαδο και βάζουμε 2 φύλλα κάτω (τα οποία τα αλείφουμε με ελαιόλαδο) , προσθέτουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια, φροντίζουμε να πάει παντού και προσθέτουμε άλλα 2 φύλλα (τα οποία αλείφουμε με ελαιόλαδο). Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί προς το κέντρο, ραντίζουμε την πίτα με νερό και ελαιόλαδο, την χαράζουμε σταυρωτά και σε άλλα μικρότερα τετράγωνα μέρη. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (ανάλογα με το φούρνο)  για 50-60 λεπτά.

Δεν επιτρέπονται σχόλια.