Προζύμι

Υλικά

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 300 γρ
  • Νερό 180 ml περίπου
  • Αλάτι μία πρέζα
  • Νωπή μαγιά 10 γρ

Οδηγίες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να φτιάξει προζύμι , με μαγιά, με τον παραδοσιακό θρησκευτικό τρόπο, με αφρό από ρεβύθια κλπ. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε δύο τρόπους. Προζύμι με μαγιά αλλά και με την χρήση βασιλικού από την ημέρα του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

Προζύμι με μαγιά :

Βάζουμε σε μπολ 100 γρ αλεύρι κοσκινισμένο, ανοίγουμε μια λακουβίτσα, προσθέτουμε  50 ml χλιαρό νερό, αλάτι κι ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα, από πάνω σκεπάζουμε με κουβέρτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Την επόμενη μέρα βλέπουμε λίγες μικρές φουσκάλες. Κάθε μέρα για 3 μέρες ανανεώνουμε το προζύμι μας βάζοντας περισσότερο αλεύρι από την πρώτη φορά και λιγότερο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με κουτάλι, το σκεπάζουμε και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Την άλλη μέρα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, περισσότερο αλεύρι, λιγότερο νερό χλιαρό (όσο χρειάζεται  ώστε να είναι πιο σφιχτό από την πρώτη μέρα), ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και βάζουμε σε ζεστό μέρος. Την τελευταία μέρα βάζουμε στο προζύμι μας πάλι περισσότερο αλεύρι από τις προηγούμενες φορές και 8- 10 γρ μαγιά νωπή διαλυμένη σε χλιαρό νερό. Την μαγιά την βάζουμε για να γίνει πιο γρήγορα το προζύμι και το ψωμί μας πιο αφράτο (ενώ αν το αφήσουμε χωρίς την μαγιά το ψωμί μας θα είναι πιο βαρύ και σκληρό). Το ζυμώνουμε και είναι έτοιμο για χρήση. Μόλις θελήσουμε να φτιάξουμε ψωμί ακολουθούμε κανονικά την συνταγή μας προσθέτοντας σε ένα μπολ αλεύρι , νερό και το προζύμι για αρχή. Ζυμώνουμε καλά κι από αυτήν την ζύμη κρατάμε μια μπάλα σε γυάλινο μπολ, την οποία αφού αφήσουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος την συντηρούμε στο ψυγείο. Έτσι έχουμε έτοιμο προζύμι για χρήση όποτε θελήσουμε (δεν το αφήνουμε για πάνω από 15 μέρες στην συντήρηση χωρίς να το αναπιάσουμε γιατί χαλάει). ‘Επειτα μπορούμε να προσθέσουμε στην υπόλοιπη ζύμη τα υλικά που χρειάζονται για την συνταγή μας πχ αλάτι, ζάχαρη , λάδι κλπ. Σημασία έχει στο προζύμι που αποθηκεύσαμε να μην έχει ενσωματωθεί κάποιο από τα υπόλοιπα υλικά πέρα από αλεύρι και νερό.

Αυτή η διαδικασία για το προζύμι είναι η απλή κι εύκολη με την χρήση μαγιάς. Για όσους επιθυμούν να φτιάξουν το αυθεντικό προζύμι η διαδικασία είναι η παρακάτω:

Το παραδοσιακό προζύμι γίνεται, με αλεύρι, νερό, μία πρέζα αλάτι και βασιλικό από τον Τίμιο Σταυρό που τον ζητάμε για την συγκεκριμένη χρήση από τον ιερέα στις 14 Σεπτεμβρίου του Σταυρού. Η διαδικασία της ετοιμασίας κρατά 3 ημέρες. Βάζουμε 150 γρ αλεύρι κοσκινισμένο σε καθαρό μπολ, κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση , προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και χλιαρό νερό τόσο όσο για να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό κι ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο, βάζουμε τον βασιλικό σε σχήμα σταυρού επάνω του,σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και με κουβέρτα και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος. Την επόμενη μέρα το ανοίγουμε και βλέπουμε πως έχουν δημιουργηθεί ήδη μικρές φουσκάλες. Αναπιάνουμε, δηλαδή προσθέτουμε 100 γρ κοσκινισμένο αλεύρι, 50 ml νερό χλιαρό κι ανακατεύουμε. Πλέον έχουμε έναν πιο πηκτό χυλό στον οποίο ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αλουμινόχαρτο, βασιλικός σε σχήμα σταυρού, πετσέτα, κουβέρτα, ζεστό μέρος.  Την  τρίτη μέρα που θα το ανοίξουμε οι φουσκάλες έχουν αυξηθεί και το αναπιάνουμε με 100 γρ αλεύρι, 50 ml χλιαρό νερό,  ζυμώνουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία σκεπάσματος με τις προηγούμενες μέρες. Την επόμενη μέρα το προζύμι μας είναι ήδη φουσκωμένο, δυνατό κι έτοιμο για οποιαδήποτε χρήση πχ πρόσφορο – ψωμί. Η διαδικασία χρήσης και αποθήκευσης του είναι η ίδια με το παραπάνω προζύμι. Δηλαδή , φροντίζουμε πάντα μετά από κάθε ζύμωμα να κρατήσουμε στην άκρη προζύμι για επόμενη φορά, έχοντας χρησιμοποιήσει αλεύρι και νερό. Αφού αποθηκεύσουμε μια μπάλα από την ζύμη , μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε υλικό θέλουμε.

Δεν επιτρέπονται σχόλια.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για την παροχή των υπηρεσιών της, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Προβολή λεπτομεριών

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για την παροχή των υπηρεσιών της, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Προβολή λεπτομεριών

Κλείσιμο