Υλικά
- Ζάχαρη 1 κιλό
- Ροδοπέταλα 1/2 κιλό από άσπρα - ροζ μυρωδάτα τριαντάφυλλα
- Λεμόνι 1 (μόνο τον χυμό του)
- Νερό 3 φλυτζάνια του τσαγιού
- Στήμονες από τα τριαντάφυλλα 2-3 (βρίσκονται στο βάθος του άνθους κάτω από τα πέταλα)
Οδηγίες
Τα καλύτερα ροδοπέταλα είναι από τα μικρά άσπρα-ρόζ μυρωδάτα τριαντάφυλλα που εμφανίζονται με την έναρξη της Άνοιξης τον Απρίλιο.
Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα και τα μαδάμε. Πλένουμε καλά τα ροδοπέταλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να σκεπαστούν. Τα βράζουμε με την διαδικασία του μπέν μαρί μέχρι να μαραθούν. Αφού βράσουν τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε (πρέπει να στραγγίξουν καλά). Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Σημείωση : μέσα στην κατσαρόλα βάζουμε και τους στήμονες που τους έχουμε τυλίξει με τούλι για να μην διαλυθούν, αυτό βοηθάει στο να πήξει το γλυκό. Δοκιμάζουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι, αν το δούμε ότι δεν έχει δέσει, το βράζουμε για 2-3 φορές ακόμα μαζί με τον χυμό του λεμονιού ή εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4 κουταλιές της σούπας γλυκόζη.
Αφού δέσει προσθέτουμε τα ροδοπέταλα μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το τούλι με τους στήμονες και το αφήνουμε να κρυώσει. Αποστειρώνουμε τα βάζα που θα βάλουμε το γλυκό και βάζουμε το γλυκό μέσα το οποίο διατηρείται για αρκετούς μήνες.