Chocolate and orange cream cake

Ingredients

For the sponge cake
  • Eggs 4
  • Sugar 1 glass
  • Self-rising flour 1 1/2 glass sifted
  • Cocoa powder 3 tablespoons
  • Vanilla powder 1
  • Baking powder 1 teaspoon
  • Water 1 small cup
For the orange cream
  • Oranges 500 gr juice
  • Sugar 80 gr
  • Corn flour 60 gr
  • Orange 1 only the zest grated
  • Food coloring 3 drops yellow
For the coating
  • Dark chocolate 250 gr
  • Heavy cream 150 ml
  • Honey 1 tablespoon
For the syrup
  • Water 1 glass
  • Orange liqueur or Grand Marnier 2 tablespoons

Instructions

For the sponge cake : In a bowl beat with an electric mixer the eggs with the sugar and then add the sifted flour,the cocoa powder,the vanilla powder and the baking powder.If necessary add a little water in order the mixture to become like cake batter.Pour it into a springform tin and bake for 15-20 minutes approximately until an inserted knife comes out clean and let it cool.

For the orange cream : In a pan put the orange juice with the corn flour,whisk until dissolved,at low heat,add the sugar,the orange zest,the food coloring drops (taste if it is sour add some more sugar),whisk until the cream thickens and let it cool slightly so as to refrigerate it for 15 minutes.

For the coating : In a saucepan heat the heavy cream and add the dark chocolate to make a ganache frosting.Stir until the dark chocolate melts,add the honey and stir constantly at low heat.

For the syrup :  Mix the orange liqueur or Grand Marnier with a glass of water.

Assembly : Cut the top of the cool sponge cake that has risen so as to have a flat surface.Then cut it lengthwise into two equal pieces.Place one piece on a flat surface,pour syrup onto it and spread it with orange cream but keep some of the cream.Pour syrup onto the second piece of the sponge cake and place it carefully on top.If necessary spread with a spatula the orange cream kept to coat the cake evenly.Place the cake on a wire rack and pour it over with the warm(not hot) ganache frosting evenly so as to seal the cake in the ganache frosting.Refrigerate it until thickened and it is ready to be served.Keep it refrigerated.

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για την παροχή των υπηρεσιών της, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Προβολή λεπτομεριών

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για την παροχή των υπηρεσιών της, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Προβολή λεπτομεριών

Κλεισιμο