Κις λορέν με μπέικον και πράσο

Υλικά

Για την τάρτα
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ
  • Βούτυρο 250 γρ
  • Αυγό 2 (κρόκο και ασπράδι από το ένα και μόνο τον κρόκο από το άλλο)
  • Αλάτι 1 πρέζα (για γλυκιά αντί αλάτι βάζουμε 125-200 γρ άχνη ζάχαρη)
  • Νερό μερικές κουταλιές κρύο
Για την γέμιση
  • Μπέικον 500 γρ
  • Κεφαλογραβιέρα 200 γρ τριμμένη
  • Κρέμα γάλακτος 500 γρ
  • Πράσα 2 (μόνο το λευκό μέρος)
  • Αυγά 4 (τα ασπράδια και μόνο 2 κρόκους)
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο 1 πρέζα
  • Πιπέρι όσο θέλει ο καθένας

Οδηγίες

Για την τάρτα , βάζουμε στο μίξερ το κρύο βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το αλεύρι και τα δουλεύουμε για 5 λεπτά. Συμπληρώνουμε το ένα αυγό με το ασπράδι και τον κρόκο και το δεύτερο μόνο τον κρόκο του , το αλάτι και τα ανακατεύουμε με το μίξερ για άλλα 5 λεπτά , προσθέτοντας λίγο λίγο κουταλιές κρύου νερού. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα μας το κάνουμε μια μπάλα , το τυλίγουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες (μπορεί να μείνει και για 1 μέρα αν θέλουμε να προετοιμάσουμε την τάρτα μας για την επόμενη μέρα). Μετά από 2 ώρες μπορούμε να πλάσουμε την ζύμη , αλευρώνοντας την επιφάνεια της από την μια πλευρά και πατώντας με τον πλάστη να ανοίξει η ζύμη. Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας και τοποθετούμε μέσα την ζύμη πατώντας την για να στρώσει καλά. Αυτό που περισσεύει δεν το κόβουμε. Τρυπάμε τον πάτο της τάρτας με ένα πιρούνι , την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω σαν βαρίδια τοποθετούμε λίγα όσπρια. Την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 160-170 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Αφού ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο ,απομακρύνουμε τα όσπρια και με ένα μαχαίρι κόβουμε την ζύμη που εξέχει.

Για την γέμιση κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομματάκια και το τσιγαρίζουμε χωρίς λάδι σε μια κατσαρολίτσα. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το πράσο που το κόψαμε σε κομματάκια να τσιγαριστεί κι αυτό προσθέτοντας και λίγο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος , τα 4 αυγά (2 ολόκληρα και 2 μόνο κρόκοι) , το μοσχοκάρυδο και αν θέλουμε κι άλλο πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Κάποιοι κρόκοι μας περίσσεψαν , δεν τους πετάμε γιατί θέλουμε να χτυπήσουμε έναν κρόκο ώστε να αλείψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της τάρτας μας και κατευθείαν την ξαναβάζουμε στον φούρνο μόνο για 2 λεπτά ίσα ίσα για να μην κρατήσει τα υγρά. Στην συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στην τάρτα. Πασπαλίζουμε με το τυράκι και ψήνουμε στον φούρνο περίπου για 15 λεπτά ίσα ίσα να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστή κομμένη σε κομματάκια. (Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνει και γλυκιά γεμίζοντας με μαρμελάδα και φρούτα).

Δεν επιτρέπονται σχόλια.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για την παροχή των υπηρεσιών της, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Προβολή λεπτομεριών

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για την παροχή των υπηρεσιών της, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Προβολή λεπτομεριών

Κλεισιμο