Μαντί (Μικρασιάτικη συνταγή)

Υλικά

Για την γέμιση
  • Κοτόπουλο 1 τεμ
  • Νερό 5-6 φλυντζάνια νερό
  • Αρακάς 1/2 φλυντζάνι του τσαγιού
  • Καρότα 2
  • Άνιθος 1/2 ματσάκι
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλυντζάνι του τσαγιού
  • Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Πιπέρι μαύρο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Κρεμμύδι 1 τ
  • Κεφαλογραβιέρα 200 γρ
Για την ζύμη
  • Νωπή μαγιά 60 γρ
  • Αυγά 2
  • Γάλα φρέσκο 3 1/2 φλυντζάνια του τσαγιού
  • Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Ζάχαρη 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλυντζάνι του τσαγιού
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4-5 φλυντζάνια του τσαγιού
  • Πιπέρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο, το βάζουμε να βράσει και αφού βράσει και κρυώσει το ξεκοκαλίζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τον ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο το κρατάμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε τα καρότα σε μικρά κομμάτια και μαζί με τον αρακά, το αλάτι και το πιπέρι, τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με λάδι και τα σοτάρουμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε 1 1/2 φλυντζάνι από το ζωμό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα κομμάτια της κεφαλογραβιέρας  και τον ψιλοκομμένο άνιθο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Λιώνουμε σε λίγο χλιαρό γάλα την μαγιά και προσθέτουμε και την ζάχαρη.  Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι,το αλάτι,το πιπέρι, τα αυγά, το λάδι, το υπόλοιπο γάλα και την μαγιά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά και τα ζυμώνουμε. Την ζύμη αυτή την ανοίγουμε φύλλο λίγο χοντρό, το κόβουμε σε τετράγωνα και βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση και ενώνουμε τις 4 άκρες σε σχήμα πουγκιού. Τοποθετούμε τα πουγκιά μας σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα περιχύνουμε με τον ζωμό από το κοτόπουλο που είχαμε κρατήσει. Είναι έτοιμα για φάγωμα.

* Αντί για νωπή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  2 φακελάκια ξηρή μαγιά.

Δεν επιτρέπονται σχόλια.