Κουραμπιέδες (οι κλασικοί)

Υλικά

  • Φρέσκο βούτυρο 1 κιλό
  • Άχνη ζάχαρη 1 πιατάκι του γλυκού
  • Αυγό 1 (μόνο τον κρόκο χτυπημένο)
  • Βανίλιες 2
  • Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού
  • Λεμόνι 1 (μόνο το ξύσμα)
  • Καβουρδισμένα αμύγδαλα 1 φλυτζάνι του καφέ (χοντροκομμένα)
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό κοσκινισμένο
  • Ροδόνερο
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Οδηγίες

Τεμαχίζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα , όχι πολύ θέλουμε να είναι χοντροκομμένα.Τα βάζουμε σε ένα ταψί στον φούρνο (ή γκριλ) να ψηθούν για 5 λεπτά στους 160 βαθμούς (μπορούμε βέβαια να τα καβουρδίσουμε και σε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας). Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τον κρόκο αυγού. Σε ένα μπολ ή λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά (και τον κρόκο του αυγού και τα αμύγδαλα αφού ψηθούν) και τα ζυμώνουμε όλα μαζί να δημιουργηθεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Λίγο λίγο παίρνουμε και πλάθουμε είτε μπαλάκια στρογγυλά είτε διάφορα σχήματα όπως καρδούλες , αστεράκια κλπ (βέβαια χρειάζεται να έχουμε και τα ειδικά μαγειρικά σκεύη για τα σχήματα). Αφού πλάσουμε όλη την ζύμη τα βάζουμε σε ένα ταψί που απλώσαμε λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 15-20 λεπτά. Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε , τα ραντίζουμε με ροδόνερο ίσα ίσα να βραχούνε λίγο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν τα βουτάμε  σε άχνη ζάχαρη και τα κυλάμε μέχρι να καλυφθούν καλά.

Δεν επιτρέπονται σχόλια.