Βασιλόπιτα Πολίτικη

Υλικά

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κιλά
  • Νωπή μαγιά 200 γρ
  • Νερό 240 γρ χλιαρό
  • Ζάχαρη 800 γρ
  • Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
  • Μαχλέπι τριμμένο 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες
  • Μαστίχα τριμμένη 2 κουταλιές σούπας κοφτές
  • Καλαμποκέλαιο 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες
  • Αυγά 10 (κρατάμε ένα για το τέλος)
  • Γλυκάνισος 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
  • Γάλα 240 γρ καυτό
  • Μαργαρίνη 450 γρ λιωμένη και ζεστή
  • Σουσάμι ασπρόμαυρο

Οδηγίες

Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό,  λίγο ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει. Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάζουμε πρώτα την ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι , την μαστίχα, τον γλυκάνισο και το λάδι, ανακατεύουμε λίγο , προσθέτουμε το καυτό γάλα και ανακατεύουμε. Σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε στην ζύμη μας. Μετά προσθέτουμε την μαγιά που πρέπει να έχει φουσκώσει. Ανακατεύουμε πάντα με το χέρι (όχι μίξερ) και αρχίζουμε να βάζουμε το αλεύρι σιγά – σιγά. Μόλις βραχεί το αλεύρι βάζουμε την καυτή λιωμένη μαργαρίνη και δουλεύουμε με τα χέρια διπλώνοντας το ζυμάρι μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει (να διπλασιαστεί σε όγκο). Όταν θα είναι έτοιμη, κόβουμε από την ζύμη μας κομμάτι όσο χρειάζεται ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα περίπου στο 1/3 από το ύψος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε (στρογγυλό ταψί), βουτυρώνουμε τα ταψιά , απλώνουμε την ζύμη μέσα, προσοχή δεν την πιέζουμε. Στην συνέχεια διαλύουμε τον κρόκο από το αυγό που κρατήσαμε για το τέλος με λίγο λαδάκι και αλείφουμε τις πίτες μας από πάνω. Τέλος στολίζουμε με το ασπρόμαυρο σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο. Αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει πάλι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογος με τον φούρνο του καθενός και το ταψί που θα χρησιμοποιήσει. Με την συγκεκριμένη δοσολογία βγαίνουν περίπου 2 μεγάλες βασιλόπιτες και 2 – 3 μικρές. Αν θέλουμε κάνουμε την μισή δόση.

* Το μυστικό είναι ότι δεν θέλει πολύ ζύμωμα για να μην φύγει ο αέρας.

Δεν επιτρέπονται σχόλια.